Dietetyk, dr Clair Thunes, dzieli się radami, jak zmniejszyć ryzyko kolki u koni tej jesieni.

Fall Colic Prevention for Horses

Ruch jest ważny dla motoryki jelit, dlatego konie na pastwisku mają mniejsze ryzyko zaczopowania niż te trzymane w stajniach. | Zdjęcie: iStock

 

Pytanie: Mieszkam w Nowej Anglii, a późną jesienią ubiegłego roku moja klacz miała kolkę. Od tamtej pory słyszałam od wielu osób, że to dość powszechne o tej porze roku i że jest to związane z pogodą. Czy to prawda? Jeśli tak, czy mogę coś zrobić, aby uniknąć powtórki w tym roku?

Odpowiedź: Kolka może być bardzo przerażającym doświadczeniem dla właściciela konia, i rzeczywiście (przynajmniej anegdotycznie) wydaje się, że kolka występuje częściej w pewnych porach roku. Jesień jest jedną z tych pór, a pogoda w tym okresie jest zmienna. Nie mamy kontroli nad pogodą. Jednak to nie sama pogoda wywołuje kolkę, lecz zmiany w zarządzaniu i zachowaniu konia, które prowadzą do zwiększonego ryzyka zaczopowania. Jeśli to zrozumiemy, możemy podjąć działania, aby zmniejszyć ryzyko.

Pasze Bazowe Horse&Nature to idealne rozwiązanie dla koni starszych, które nie potrzebują dodatkowej energii jednocześnie spejniając podstawowe zapotrzebowanie żywieniowe.Sprawdzi się u koni wrzodowych, a jeśli koń ma problem z uzębieniem wibierz bazę na mokro, która dzięki swojej delikatnej sktukturze będzie świetnym rozwiązaniem. KUP TERAZ

 

Czynnik ryzyka nr 1: Zmiany w paszy
Dla koni na pastwisku jakość trawy pogarsza się jesienią, a często przenosimy konie z pastwiska na bardziej opartą na sianie dietę. Trawa ma oczywiście znacznie wyższą zawartość wilgoci niż siano, więc przejście na dietę opartą na sianie zmniejsza ilość przyjmowanej wody. Jeśli zmiana ta nastąpi zbyt szybko, koń może nie mieć czasu na dostosowanie się i zmianę nawyków picia, aby zrekompensować mniejszą wilgotność diety. Może to prowadzić do zwiększonego ryzyka zaczopowania. Jak w przypadku każdej zmiany w diecie, przechodzenie z pastwiska na siano powinno odbywać się stopniowo. Jeśli podajesz koniom dodatkowe koncentraty paszowe, rozważ dodanie wody do tego pokarmu, aby pomóc zwiększyć ilość przyjmowanej wody, przynajmniej podczas przejścia na bardziej suchą paszę.

Czynnik ryzyka nr 2: Ograniczona mobilność
Konie często są wprowadzane do stajni, gdy pogoda się ochładza. Na pastwisku konie mogą utrzymać poziom aktywności, który nie jest możliwy w środowisku stajennym. Ruch jest ważny dla motoryki jelit, więc ta zmiana może zwiększyć ryzyko zaczopowania.

Czasami, gdy robi się zimno, możemy nie mieć ochoty na jazdę, albo jazda może nie być możliwa, jeśli nie mamy hali, co dodatkowo ogranicza ruch. Pamiętaj jednak, że nawet gdy pogoda nie sprzyja, a domowy kominek lub centralne ogrzewanie kuszą, twój koń potrzebuje ruchu! Zimą, gdy konie są zamknięte w stajni, musimy zapewnić im ruch nawet w dni wolne od jazdy. Rozważ lonżowanie, spacery pod siodłem lub na ręku. Wszystko to pomoże pobudzić ruch w przewodzie pokarmowym.


Dodatki do paszy bazowej Fiber Energy i Fiber Optima sprawdzą się u koni wrzodowych i z tendencjami do ochwatu, a dzięki swojej strukturze zachęcają do długiego przeżuwania. KUP TERAZ  

 

Czynnik ryzyka nr 3: Problemy z nawodnieniem
W ciągu dnia temperatury mogą być całkiem łagodne jesienią, ale noce zaczynają robić się chłodne. Utrzymanie odpowiedniego nawodnienia w tym czasie może być wyzwaniem, szczególnie jeśli woda zamarza nocą. Oczywiście, odwodnione konie są bardziej narażone na zaczopowania. Badania wykazały, że konie wolą wodę o lekko letniej temperaturze, więc gdy temperatury spadają, spożycie wody może się znacząco zmniejszyć. Ważne jest monitorowanie ilości spożywanej wody. Naucz się, jak wykrywać odwodnienie i sprawdzaj konia co najmniej raz dziennie. Sprawdzaj także, czy źródła wody nie zamarzły. Upewnij się, że twoja stajnia ma plan radzenia sobie z zamarzającymi poidłami i wiadrami. Może to obejmować częste rozbijanie lodu w ciągu dnia lub używanie grzałek do wiader. Uwaga: Bądź ostrożny przy używaniu grzałek, aby upewnić się, że nie powodują one porażenia prądem twojego konia podczas picia, co mogłoby być straszną niezamierzoną karą za pożądane zachowanie!

W miejscach, gdzie lód jest minimalny, coś tak prostego jak pływająca piłka tenisowa w poidle może zapobiec jego zamarznięciu.

Fall Colic Prevention for Horses

Monitoruj spożycie wody przez swojego konia. Badania wykazały, że konie preferują lekko letnią wodę, więc gdy temperatury spadają, spożycie wody może znacząco się zmniejszyć. | Zdjęcie: iStock

 

Upewnij się, że twój koń spożywa wystarczającą ilość soli, zwłaszcza w okresach zmiany pór roku. Sód pomaga pobudzić pragnienie i chęć do picia. Koń, który spożył wystarczającą ilość sodu, może być bardziej zdeterminowany, aby znaleźć wodę. Koń ważący 500 kg potrzebuje 10 gramów sodu dziennie w spoczynku. Tę ilość zapewnia 1 uncja soli kuchennej, czyli około 2 łyżek stołowych. Tak więc karmienie 1 łyżką stołową soli na każde 225 kg masy ciała to dobra zasada.

Wolę podawać sól bezpośrednio codziennie, zamiast polegać wyłącznie na lizawkach solnych. Jednak zawsze zapewniam także lizawkę, aby koń miał dostęp do dodatkowej soli, jeśli jej potrzebuje. Jeśli opierasz się wyłącznie na lizawce, koń ważący 500 kg musi spożyć 1 kg lizawki miesięcznie.

Podsumowanie
Czasami, niezależnie od naszych starań, kolka może się zdarzyć. Kluczem jest świadomość najczęstszych przyczyn i podjęcie odpowiednich działań. Dzięki przemyślanemu zarządzaniu możesz pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia kolki u swojego konia.

Autorka: Clair Thunes, PhD
Dr Clair Thunes jest dietetykiem specjalizującym się w żywieniu koni, właścicielem firmy Clarity Equine Nutrition z siedzibą w Gilbert, Arizona. Współpracuje jako konsultant z właścicielami, trenerami i weterynarzami w Stanach Zjednoczonych i na całym świecie, pomagając w doborze odpowiedniej diety dla koni.

Link do artykułu