Najlepsze dla twojego konia !!!
Nie ryzykuj z zieloną trawą
Nie ryzykuj z zieloną trawą
W przypadku niektórych koni nadmierne spożycie niektórych traw może prowadzić do ochwatu. Dowiedz się więcej o zarządzaniu tymi końmi i ich pastwiskami.
Aby określić, jak postępować z końmi na pastwisku, należy najpierw zidentyfikować te, które są najbardziej narażone na ochwat. | Zdjęcie: iStock
Wypas jest naturalnym ćwiczeniem dla koniowatych, ale wiąże się z ryzykiem. W przypadku niektórych koni nadmierne spożycie niektórych traw może prowadzić do ochwatu – bolesnej, zmieniającej życie choroby kopyt , która w ciężkich przypadkach może być śmiertelna. Występuje, gdy blaszki – tkanki zawieszające kość kopytową w torebce kopytowej – ulegają uszkodzeniu i zapaleniu.
Co więc takiego jest w trawie, że stwarza taki problem dla tych zwierząt? Sprowadza się to do gęstości węglowodanów niestrukturalnych (NSC), czyli cukrów (glukozy, fruktozy, sacharozy), skrobi i fruktanów wytwarzanych przez trawy podczas fotosyntezy. Kiedy koń trawi NSC, jego organizm rozkłada je na glukozę i fruktozę, które wchłaniane są w jelicie cienkim. Może to spowodować wzrost stężenia glukozy we krwi, co może wywołać skok insuliny.
„Konie predysponowane do zaburzeń metabolicznych po spożyciu dużej ilości NSC wydzielają za dużo insuliny” – wyjaśnia Kathryn Watts, badaczka z Kolorado i założycielka Safergrass.org. „Nieprawidłowo wysoki poziom insuliny może być cechą dysfunkcji części pośredniej przysadki mózgowej (PPID, dawniej choroba Cushinga koni) lub wysoki poziom insuliny może być samodzielnym schorzeniem”.
Doktor Shannon Pratt-Phillips, profesor żywienia i fizjologii koni na Uniwersytecie Stanowym Karoliny Północnej w Raleigh, bada otyłość, problemy metaboliczne i zaburzenia glukozy u koni. „Konie, które mają tendencję do regularnego spożywania diety bogatej w skrobię i cukier, mogą rozwinąć rozregulowanie insuliny (ID) , a w przypadku koni, które są już zagrożone, spożycie czegoś o wyjątkowo dużej zawartości skrobi i cukru może doprowadzić je do skrajnego stanu, w którym mogłyby mają kryzys laminityczny” – mówi.
Trawy i inne rośliny dokonują fotosyntezy, aby w słoneczne dni wytworzyć cukier. Rośliny wytwarzają coraz więcej cukru w ciągu dnia, więc zawartość cukru w każdej roślinie osiąga maksimum przed zachodem słońca. Jeśli w nocy temperatura przekroczy 40 stopni F, rośliny wykorzystują te cukry do wzrostu. Tak więc, zanim wzejdzie słońce, ogólna zawartość cukru w każdej roślinie znów będzie niska.
„Wiosną i jesienią temperatury otoczenia w nocy są zbyt niskie, aby roślina mogła wykorzystać zapasy cukru do wzrostu, co skutkuje wyższym stężeniem cukrów następnego dnia, a stężenia te stają się coraz większe z każdym dniem” – Pratt- – mówi Phillips.
„Może się to zdarzyć o każdej porze roku, w zależności od tego, gdzie mieszkasz” – dodaje Watts. „Można stworzyć (spowodować obrót lub zapadnięcie się kości kopytowej) zdrowego konia w ciągu zaledwie kilku godzin, jeśli jest on predysponowany i pozwala mu się przejadać trawę bogatą w NSC. Nawet jeśli stężenie NSC w trawie nie jest maksymalne, ten sam koń może nadal mieć problemy, jeśli pozwoli się mu się przejadać.
Kiedy trawa stanowi ryzyko?
Powszechnym błędnym przekonaniem jest to, że jedyną porą roku, w której wypas stanowi ryzyko dla koni, jest wiosna. Ale znowu problem zależy bardziej od tego, gdzie mieszkasz, niż od pory roku. „W klimacie morskim, na przykład na północno-zachodnim Pacyfiku, w Wielkiej Brytanii i w przybrzeżnych regionach Australii, ochwat nie występuje sezonowo” – mówi Watts. „Śniegu nie ma dużo, a trawa pozostaje zielona przez całą zimę”.
Czy Twój koń jest zagrożony?
Aby określić, jak postępować z końmi na pastwisku, należy najpierw zidentyfikować te, które są najbardziej narażone na ochwat. „Większość lekarzy weterynarii sugeruje proaktywnym właścicielom, aby wszystkie konie w wieku powyżej 15 lat poddawały się corocznym badaniom na obecność ACTH (hormonu adrenokortykotropowego, którego nadmierny poziom może prowadzić do PPID) i stężenia insuliny” – mówi Watts. „Większość badań epidemiologicznych wskazuje, że przyczyną większości nowych przypadków ochwatu jest niewykryta choroba metaboliczna. Zatem zarządzanie ryzykiem polega na testowaniu koni, aby dowiedzieć się, które z nich są obarczone wysokim ryzykiem, a następnie zarządzaniu tym ryzykiem.
Dzięki nowoczesnej medycynie weterynaryjnej i lepszemu żywieniu konie żyją dłużej niż kiedyś i mają więcej czasu na rozwój chorób takich jak PPID. Dlatego konie w wieku powyżej 15 lat są w porównaniu z młodszymi zwierzętami bardziej narażone na ryzyko rozwoju ochwatu związanego z pastwiskami.
„Nie wszystkie konie PPID mają wysoki poziom insuliny” – mówi Watts. „Te, które tego nie robią, mogą być w stanie paść się z mniejszym ryzykiem, ale PPID jest chorobą postępującą i później może rozwinąć się rozregulowanie insuliny . ID jako samodzielny stan nie jest zależny od wieku, chociaż objawy na ogół pojawiają się dopiero po zakończeniu wzrostu konia lub kuca.
Wskazówki dla koni niskiego ryzyka
Jeśli Twój koń ma dużo ruchu, został przebadany na poziom ACTH i insuliny i znajduje się już w środowisku, w którym ma dostęp do pastwiska 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu, zarządzanie jego zdrowiem sprowadza się do monitorowania stanu jego ciała , dzięki czemu możesz mieć pewność, że nie zjada za dużo trawy. Stały dostęp do pastwisk oznacza, że będzie naturalnie przystosowywał się do zmian w trawie w ciągu roku – gwałtownego wzrostu wiosną i latem oraz spoczynku jesienią i zimą. Jednak nawet przy tej ciągłej adaptacji należy pamiętać o spożyciu.
– Czy oni kiedykolwiek wychodzą, żeby zaczerpnąć powietrza? mówi Pratt-Phillips. „A może przez cały czas mają głowę schowaną w trawie? Większość koni będzie chodzić i robić sobie przerwy, ale jeśli masz konia, który nigdy nie podnosi głowy, może to być koń, który jest bardziej podatny na przejadanie się. Zdrowy koń może wkrótce stać się niezdrowym koniem, spożywając zbyt wiele składników odżywczych.
„Jeśli masz konia, który przez zimę przebywał na suchym terenie i nagle koń ma dostęp do doskonale utrzymanego pastwiska, to jest to zupełnie inna sytuacja” – dodaje. „Musisz wprowadzać je na pastwisko bardzo powoli, być może zaczynając od 30 minut dziennie przez tydzień i stopniowo zwiększając czas”.
Wskazówki dla koni wysokiego ryzyka
Konie z oznakami wysokiego poziomu insuliny krążącej w krwiobiegu (np. wypustki na kopytach, nieprawidłowe złogi tłuszczu) są szczególnie narażone na ryzyko rozwoju ochwatu związanego z wypasaniem na pastwisku, mówi Watts. Należy uważnie obserwować konie z punktacją ciała powyżej 6 (w skali od 1 do 9, gdzie 9 oznacza otyłość) lub z PPID lub ochwatem w wywiadzie. Dla tych koni najlepszy czas na wyjście na pastwisko to przed świtem (ponownie, po nocy, kiedy temperatura nie spadła poniżej 40 stopni).
„Kiedy wstaniesz o świcie, wypas kucyka na trawniku” – recytuje Watts. „Po południu wzrasta poziom cukru; dla zagubionych kucyków oznacza to zagładę.
Watts twierdzi, że w przypadku niektórych koni dobrym rozwiązaniem może być używanie kagańca do wypasu. „Celem jest zminimalizowanie spożycia, ale chcemy, aby przebywały (na pastwisku) tak długo, jak to możliwe, ponieważ chcemy, aby się ruszały i jadły” – mówi.
Weź pod uwagę, że każdy kucyk jest narażony na ryzyko ochwatu. Pastwisko jest jak bufet, w którym można zjeść wszystko, co chcesz, a dla kuców, które ewoluowały w trudnych warunkach i często mają wyższy poziom insuliny i tempo metabolizmu, może to być katastrofalne w skutkach.
„Kucyki naprawdę potrafią pakować się na pastwisku” – mówi Pratt-Phillips. „Mogą zjeść dwa razy więcej niż koń na jednostkę masy ciała. Zatem nawet trawa o stosunkowo niskim stężeniu cukru może potencjalnie stanowić problem”. Kagańce do wypasu i wypas na określony czas mogą być pomocne w zarządzaniu kucem na pastwisku.
Koń, u którego występował ochwat, prawdopodobnie nigdy nie powinien mieć pełnego dostępu do trawy, mówi Pratt-Phillips. „Jeśli nie masz obiektu, który pozwalałby trzymać konia z dala od trawy, powinieneś mieć przez cały czas założony kaganiec, aby mógł jeść tylko niewielkie ilości trawy” – wyjaśnia. „Możesz być bardziej zrelaksowany z tymi końmi, jeśli wiesz, że twoje pastwisko składa się z traw o niskiej zawartości cukru lub traw sezonowych o ciepłej porze roku (np. trawy bermudzkiej, trawy krabowej, bahiagrass), ale prawdopodobnie nie ryzykowałbym”.
Watts zaleca, aby każdy właściciel zwracał szczególną uwagę na swoje konie wypasane na pastwisku: „Wydaje się, że każdy koń z identyfikatorem ma preferowany „magazyn tłuszczu” ” – mówi. „Regularnie odczuwaj te grube poduszki. Jeśli masz konia, który ma tendencję do czubatej szyi, po kilku godzinach wypasu możesz czasami poczuć, że jego szyja stwardnieje.
Wszelkie dramatyczne zmiany w tych poduszkach tłuszczowych mogą wskazywać na reakcję na cukier. „Dziennik jest bardzo przydatny do wykrywania niewielkich zmian zachodzących w czasie” – dodaje. „Zmierz im szyję i zapisz to, rób zdjęcia zapasów tłuszczu raz w miesiącu, poproś kowala, żeby zrobił zdjęcia ich stóp i porównaj zmiany w czasie”.
Bardzo ważne jest również codzienne obserwowanie ruchu koni zagrożonych. Watts sugeruje, że właściciele uczą swoje konie kłusu na komendę, zarówno na wolności, jak i w ręku, aby mogli monitorować zmiany w ich ruchu, które mogą być sygnałami ostrzegawczymi. „W przypadku każdego konia, który jest narażony na duże ryzyko ochwatu i który przebywa na trawie, chcę widzieć, jak kłusuje” – mówi. „Trzeba specjalisty, aby dostrzec zmiany w stępie, ale w kłusie większość ludzi je widzi”.
Zarządzanie pastwiskami – takie jak nawożenie, zwalczanie chwastów i zapobieganie wydalaniu nasion przez trawę – jest kluczem do zmniejszenia ryzyka rozwoju ochwatu u wypasanych koni. | Zdjęcie: iStock
Zarządzanie pastwiskami
Zarządzanie pastwiskiem dla koni to kolejny kluczowy sposób na zmniejszenie ryzyka wystąpienia ochwatu lub umożliwienie koniom zagrożonym dostępu do trawy. Rozważ następujące kroki:
- Utrzymuj nawożone pastwisko. „W czasopismach poświęconych fizjologii roślin znajduje się wiele danych, które pokazują, że trawa uboga w azot ma zazwyczaj wyższą zawartość cukru” – mówi Watts. „Jeśli nie ma wystarczającej ilości azotu do wytworzenia białka, roślina nie może rosnąć i ma tendencję do gromadzenia cukru”.
- Zarządzaj chwastami — mogą one również zawierać dużo cukru. Problematyczne mogą być koniczyna, mniszek lekarski, babka lancetowata, cykoria, oset i inne chwasty szerokolistne.
- Nie pozwól, aby trawa zasiała nasiona. „Punkty wzrostu, w których rozwijają się nasiona, to miejsce gromadzenia się cukru” – mówi Watts. „Gdy trawa zaczyna wyrastać, część rośliny zawierająca najwięcej cukrów jest teraz podwyższona i łatwiejsza do wypasu”.
- Jeśli masz łagodne zimy, posadź trawy w sezonie ciepłym. Trawa bermudzka, teff i bahiagrass nie mają tendencji do akumulowania tak dużej ilości cukru jak trawy występujące w okresie chłodnym, takie jak bluegrass Kentucky, tymotka, orchardgrass, brome i kostrzewa.
- Paś pasmo lub podziel pastwisko na mniejsze obszary lub „pasy”, które zmniejszają ryzyko przejadania się u koni. Przenosząc konie z jednego pasa na drugi, można zmaksymalizować wykorzystanie pastwiska bez wpływu na jego wartość odżywczą.
Wiadomość do domu
Jeśli ustaliłeś, że ryzyko ochwatu u Twojego konia jest niskie i potrafisz zarządzać jakością i ilością pastwisk, zdecydowanie daj mu do nich dostęp. „Wypasanie to jedna z najlepszych rzeczy, jakie może robić koń” – mówi Pratt-Phillips. „Trawa zaspokaja prawie całe zapotrzebowanie konia na białko, kalorie i witaminy”.
W przypadku koni wysokiego ryzyka należy pamiętać, że ryzyko związane z wypasem nie znika wraz z końcem wiosny, a każdym koniem należy zarządzać indywidualnie. „Jeśli poziom insuliny będzie się utrzymywał na wysokim poziomie” – mówi Watts – „są konie, które po prostu nie mogą już nigdy jeść trawy”.
Artykuł , Gospodarstwo i stodoła , Pielęgnacja kopyt , Problemy z kopytami , Pielęgnacja koni , Ochwat (założyciel) , Żywienie , Zarządzanie pastwiskami i paszą
link do artykułu https://thehorse.com/199039/dont-gamble-with-green-grass/