"10 powszechnych roślin i substancji chemicznych, których konie nigdy nie powinny spożywać."
Tematy: Artykuł, Choroby i Warunki, Gospodarstwo Rolne i Stajnia, Zboża, Siano, Zdrowe Zarządzanie Gospodarstwem Rolnym, Więcej Chorób i Warunków, Żywienie, Podstawy Żywienia, Pastwiska i Pasze, Pastwiska, Zatrucia i Toksyczność
Artykuł przetłumaczony na język Polski przez administratora sklepu
Źródło artykułu: https://thehorse.com/148667/10-plants-and-chemicals-that-are-toxic-to-horses/?lid=wd8tne7ydiyc&utm_source=braze&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter&utm_content=TheHorse%20-%20Newsletter%20-%2020240318%20-%20Nutrition&uuid=
- "Czy drzewo na Twoim pastwisku wytwarza substancje, które mogą zaszkodzić Twojemu koniowi? Nie wszystkie to robią, ale mądrze jest być zaznajomionym z tymi, które stanowią ryzyko." | Zdjęcie: iStock
"Recenzja tych substancji, których konie nigdy nie powinny spożywać"
Istnieje wiele rzeczy, których konie nigdy nie powinny spożywać. Oczywiście, toksyczne rośliny zajmują wysokie miejsce na liście rzeczy do unikania, ale inne substancje, organizmy i chemikalia mogą również stanowić ryzyko. Choć zatrucia u koni są stosunkowo rzadkie w porównaniu z innymi przyczynami złego zdrowia, gdy się zdarzą, skutki mogą być tragiczne.
„Ludzie często zakładają, że konie wiedzą, co jeść, a czego nie jeść, ale w wielu przypadkach to po prostu nieprawda,” mówi Cynthia Gaskill, DVM, PhD, Dyplomata ABVP, adiunkt i toksykolog weterynaryjny w Laboratorium Diagnostyki Weterynaryjnej Uniwersytetu Kentucky. Od ciekawskiego skubnięcia gałęzi drzewa po przypadkowe spożycie zanieczyszczonego posiłku zbożowego, istnieje wiele sposobów, w jakie konie mogą spożyć toksyczne substancje, narażając swoje zdrowie — a nawet życie — na ryzyko. Oto nasze top 10:
-
Cis: - Mała ilość ciszy, nawet jedna czy dwie garście, może być śmiertelna - mówi Sarah Ralston, VMD, PhD, profesor w Wydziale Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Rutgers. Toksyna alkaliczna rośliny, taksyna, powoduje niewydolność serca i oddechu, często w ciągu kilku minut. „Nie jest rzadkością, że konie są znajdywane martwe z rośliną wciąż w ich ustach” - dodaje Ralston.
Ryzyko wystąpienia zatrucia: Większość zatruć cisem występuje, gdy wyrwane fragmenty są błędnie wyrzucane na pastwisko po przycinaniu, a liście pozostają trujące nawet po ich więdną. Ozdobne wianki z cisem stanowią kolejne potencjalne źródło zatrucia, gdy są zawieszone w miejscach dostępnych dla koni.
-
Nerium: - Ten powszechny, ozdobny, wieloletni krzew zimozielony wytwarza białe, różowe lub czerwone kwiaty wiosną i latem. Powszechny na południu Stanów Zjednoczonych, nerium rośnie tylko w klimatach, gdzie temperatura utrzymuje się powyżej zera.
Zagrożenie dla koni: Potężne glikozydy nasercowe w roślinie wpływają na równowagę jonów serca, powodując nieregularną aktywność serca, która w ostatecznym rozrachunku może prowadzić do niewydolności serca i śmierci. Relatywnie niewielkie ilości (0,005% masy ciała konia, czyli 0,05 funta dla konia o wadze 1000 funtów) są uważane za śmiertelne. Spożycie może również wywołać kolki.
Ryzyko wystąpienia zatrucia: Konie często są narażone na nerium, gdy ludzie wyrzucają przycięte gałązki na pastwiska. Konie jeżdżące po szlakach mogą również wziąć szybki kęs z ciekawości, zauważa Ralston.
Jonofory: - Te dodatki do paszy antybiotyków, takie jak monensyna, są stosowane jako promotory wzrostu w dietach bydła i drobiu. Rolnicy stosują je również jako środki antyprozoiczne do zwalczania zakażeń kokcydiozą.
Zagrożenie dla koni: Konie są bardziej wrażliwe na jonofory niż inne zwierzęta hodowlane, które wpływają na transfer jonów przez błony komórkowe i tym samym wpływają na funkcjonowanie nerwów i mięśni. „Jonofory są kardiotoksyczne dla konia - uszkadzają mięsień sercowy” - mówi Karyn Bischoff, DVM, MS, Dyplomata ABVT, starszy pracownik naukowy w Wydziale Medycyny Powszechnej i Nauk o Diagnostyce Uniwersytetu Cornell. Objawy kliniczne spożycia mogą obejmować utratę apetytu, szybkie bicie serca, pocenie się, kolki i niespodziewaną śmierć. „Mogą też mieć osłabienie nóg lub zauważysz, że koń się targając, jeśli mają trudności w wstawaniu, ponieważ mięśnie szkieletowe są również dotknięte” - dodaje. „Niestety, wiele tych koni nie przeżywa. Gdzie robią, długoterminowa prognoza może być niepomyślna.”
Ryzyko wystąpienia zatrucia: Pasza dla koni może być zanieczyszczona jonoforami, jeśli producenci różnych rodzajów pasz nie przestrzegają właściwych protokołów czyszczenia między formułowaniem partii dla różnych gatunków. „Stycznia z paszą dla bydła z zatwierdzoną ilością jonoforu rzadko jest przyczyną zatrucia koni” - mówi Gaskill. „Kiedy konie dostają się do skoncentrowanej mieszanki przedmiotowej lub nieprawidłowo sformułowanej paszy dla bydła z wyższą dawką, zwykle widzimy problem.”
Chrząszcze blister zawierają kantharydynę, toksyczny związek chemiczny i substancję drażniącą. | Zdjęcie: Photos.com
4. Chrząszcze blister: Obfite w środkowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych, chrząszcze blister gromadzą się na polach lucerny i mogą być zbierane razem z nią podczas żniw. Obecne od połowy do końca lata, żerują na górnych częściach roślin lucerny.
Zagrożenie dla koni: Chrząszcze blister zawierają kantharydynę, toksyczny związek chemiczny i substancję drażniącą. „Kiedy koń to zje, może dostać pęcherze w jamie ustnej i przełyku oraz owrzodzenia w żołądku i jelitach” - mówi Bischoff. „Może krążyć we krwi i uszkadzać komórki serca. Po drodze może uszkodzić nerki i spowodować owrzodzenie pęcherza moczowego. W zasadzie oparzenia przez całą drogę.” Typowe objawy kliniczne pojawiają się zazwyczaj w ciągu godzin od spożycia i obejmują zaburzenia żołądkowo-jelitowe, naprężone i częste oddawanie moczu oraz owrzodzenia w okolicach jamy ustnej. Jeśli koń spożyje śmiertelną ilość (szacuje się, że 0,5-1 mg kantharydyny na kilogram masy ciała), może umrzeć w ciągu 72 godzin.
Ryzyko wystąpienia zatrucia: Siano z lucerny może zostać zanieczyszczone chrząszczami, które zostają zmiażdżone podczas procesu kruszenia (kiedy łodygi siana są łamane, aby przyspieszyć suszenie). Nawet wysuszone i zmiażdżone, chrząszcze pozostają trujące przez długi czas. Tylko kilka płatków siana w belce może być dotkniętych ze względu na tendencję chrząszczy do gromadzenia się. Niestety, oprócz dokładnego sprawdzenia każdego płatka, nie ma skutecznego sposobu oceny zanieczyszczenia - mówi Bischoff, który zaleca zakup siana od producentów, którzy podejmują środki ostrożności podczas zbiorów.
-
Środki owadobójcze i chemiczne do zwalczania szkodników: Są to produkty przeznaczone do zabijania szczurów i myszy, kretów, ptaków, ślimaków, ślimaków, mrówek lub innych szkodliwych szkodników. Często składają się z pelletów, granulatów lub proszków przeciwszczurzych.
Zagrożenie dla koni: W wystarczających dawkach używane substancje toksyczne w środkach owadobójczych i chemicznych do zwalczania szkodników mogą być śmiertelne dla koni. Na przykład antykoagulanty stosowane w środkach przeciwszczurzych, powszechna klasa trutki na szczury, są zaprojektowane, aby spowodować krwawienie i krwotoki u celowanego szkodnika, ale w ostatecznym rozrachunku mogą również spowodować to samo u większych gatunków. „Te rzeczy zależą od dawki, ale czasami nie potrzeba wiele, zwłaszcza dla ciekawskich (żrebiąt), które wsadzą do ust praktycznie wszystko” - mówi Gaskill.
Ryzyko wystąpienia zatrucia: Produkty w formie przynęt często zawierają słodkie dodatki smakowe lub podstawy zbożowe, które mają przyciągać szkodniki. Niestety, jak mówi Gaskill, te cechy często sprawiają, że są one atrakcyjne także dla koni. Narażenie występuje zwykle z powodu niewłaściwego przechowywania lub dlatego, że osoby zakładające przynęty nie stosują się do zaleceń na etykiecie.
6. Herbicydy: Niektórzy właściciele nieruchomości stosują herbicydy na swoich polach, aby zwalczać chwasty. Najczęściej używane są herbicydy glifosatowe i fenoksyowe.
Zagrożenie dla koni: Konie mogą być skłonne do spożycia toksycznych roślin, których normalnie by nie zjadły, po tym, jak zostały opryskane herbicydem - mówi Safdar Khan, DVM, MS, PhD, Dyplomata ABVT, który wcześniej pełnił funkcję dyrektora toksykologii w Centrum Kontroli Trucizn Zwierząt ASPCA. „Kiedy używane są herbicydy, może to spowodować pewne zmiany chemiczne w roślinie, co z jakiegoś powodu może sprawić, że stanie się ona bardziej atrakcyjna dla konia.” Biegunka i kolka są typowo obserwowane po ekspozycji.
Ryzyko wystąpienia zatrucia: Najczęstszym sposobem ekspozycji jest stosowanie przez właściciela herbicydu na polu dla koni i zapomnienie o tym - mówi Khan. Dlatego kluczowe jest stosowanie się do zaleceń produktu. „Dla zwierząt pastwiskowych zazwyczaj w instrukcjach jest określony czas wstrzymania (określający, jak długo trzymać zwierzę z dala od pastwiska po aplikacji)” - dodaje.
Zgniłe siano, kiszonka z siana lub inne organiczne materiały mogą zawierać toksyny powodujące botulizm, produkowane przez Clostridium botulinum. | Zdjęcie: Alexandra Beckstett/The Horse
-
Rozkładające się organiczne substancje: Zgniłe siano, kiszonka z siana lub inne organiczne materiały mogą zawierać toksyny wywołujące botulizm, produkowane przez bakterię Clostridium botulinum.
Zagrożenie dla koni: Konie są bardzo podatne na toksyny C. botulinum, które atakują nerwy komunikujące się z mięśniami, prowadząc do ogólnego osłabienia, które postępuje do paraliżu. Objawy kliniczne botulizmu mogą obejmować niemożność jedzenia, ślinienie się, wydzielanie z nosa, drżenie mięśni, trudności w wstawaniu, trudności w oddychaniu i śmierć.
Ryzyko wystąpienia zatrucia: Spożycie toksyny jest jednym z najczęstszych sposobów ekspozycji u koni, zauważa Gaskill, chociaż może również być nabyta poprzez wystawione rany. Niektóre części kraju, takie jak Kentucky, mają wysokie poziomy przetrwalników bakteryjnych produkujących toksyny w glebie. „Rozkładające się, gnijące siano lub nieprawidłowo pakowane kiszonki lub sylaż są powszechnymi źródłami zanieczyszczonego materiału” - mówi Gaskill. Zwłoki zwierząt mogą również zawierać toksynę.
-
Fumonizyna (zgniłe kukurydza): Ta mikotoksyna (toksyna grzybowa) może zainfekować kukurydzę przed zbiorami lub podczas przechowywania. Gorące, suche warunki, a następnie wysoka wilgotność, są związane z zwiększonymi stężeniami fumonizyny w rosnącej kukurydzy, zazwyczaj w Midwest i na Południu.
Zagrożenie dla koni: Konie, które jedzą kukurydzę zawierającą toksyczne stężenia fumonizyny, mogą rozwinąć zatrucie zgniłą kukurydzą lub leukoencefalomalację koni (ELEM), szybko postępującą, często śmiertelną chorobę neurologiczną. „W zasadzie topi białą masę mózgu konia” - tłumaczy Bischoff. Objawy kliniczne mogą obejmować te typowe dla chorób neurologicznych, takie jak uciskanie głowy, krążenie, drżenie mięśni, osłabienie lub dziwne, czasami gwałtowne zachowanie. Dla tych, którzy przeżyją, prognoza nie jest dobra, dodaje Bischoff. Weterynarze zwykle zalecają eutanazję.
Ryzyko wystąpienia zatrucia: Większość komercyjnych młynów pasz testuje zanieczyszczenia fumonizyną. Ale karmienie niesprawdzonej kukurydzy, takiej jak ta, która pochodzi bezpośrednio z pola, może narazić konie na ryzyko, zwłaszcza w regionach, gdzie fumonizyna jest bardziej powszechna.
Link do artykułu: https://thehorse.com/148667/10-plants-and-chemicals-that-are-toxic-to-horses/?lid=wd8tne7ydiyc&utm_source=braze&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter&utm_content=TheHorse%20-%20Newsletter%20-%2020240318%20-%20Nutrition&uuid=